Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Να τι θα πει καλή μουσική χρονιά.

Ακολουθεί παράθεση γεγονότων με ελάχιστα σχόλια μιας και μερικές φορές περιττεύουν. Έκανα μια μικρή αναδρομή και κοιτούσα τη χρονιά 2009. Τι κυκλοφόρησε, τι αγάπησα, ένα σύντομο ρεζουμέ.

Ακολουθούν τα πρώτα τριάντα άλμπουμ που προέκυψαν με μια γρήγορη διαλογή.

Το 2009 ήταν η χρονιά των Antlers. Θεωρώ ότι είναι ένα συγκλονιστικό άλμπουμ που άνετα πάει κατά την ταπεινή υποκειμενική μου άποψή στα δέκα καλύτερα των 00's. Δεν "έπαιζε" καθόλου μόνο του όμως. Τι άλλο ακούσαμε εκείνους τους δώδεκα μήνες;
Ένα τρομερό άλμπουμ από τους Crippled Black Phoenix. Καινούρια κομμάτια από τους αγαπημένους Doves. Τους Circlesquare. Καινούριους Yeah yeah yeahs. Τους Radio Dept, αγάπη. Τους άσημους τότε -αλλά σε τρομερή φόρμα- Wye Oak. Ακούσαμε καινούριους Kasabian. To υπέροχο project του Geoff Barrow, τους Beak. Το ντεμπούτο των Edward Sharpe and the magnetic zeros και το αντίστοιχο των... XX αλλά και των Wild Beasts. Ακούσαμε το καλύτερο άλμπουμ των Grizzly Bear και των Bear in Heaven. Τον Ryan Gosling στην προ-Drive εποχή με το όμορφο πρότζεκτ Dead Man's Bones. Ακούσαμε τον Danger Mouse να συνεργάζεται με τον αυτόχειρα Mark Linkous, το άλμπουμ κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά τον θάνατο του. Είχαμε άλμπουμ από τους Sonic Youth, ίσως κύκνειο ελέω χωρισμού των Moore-Gordon. Είχαμε τον Doctor Flake. Τους Black Heart Procession. Καινούριους Royksopp. Το καλύτερο άλμπουμ των δικών μας Film. Και της Bat for Lashes. Είχαμε το πολυσυζητημένο Merriweather post pavillion από τους Animal Collective.
Συνεχίζοντας, είχαμε το πρώτο άλμπουμ -και φυσικά μέχρι στιγμής αξεπέραστο από την ίδια- για την Florence (and the machine). Το ίδιο ισχύει και για τους Big Pink. Και για τους JJ. Και για την Fever Ray. Και για τους Girls. Και για τους Passion Pit. Και για τους Pains of being pure at heart.

Θεωρώ προσωπικά ότι μια χρονιά σημαδεύεται από τα ντεμπούτα της. Από το νέο αίμα, τις νέες εγγραφές στον μουσικό χάρτη. Και τα ντεμπούτα του 2009 είχαν δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά: είχαν ποικιλία και ποιότητα και ελάχιστα από αυτά ξεπεράστηκαν από τους δημιουργούς τους.

Όλα αυτά, για να πω ένα απλό πράγμα:

Να τι θα πει καλή μουσική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου