Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Greek Festion (festival+fiction)




Και τώρα που όλα τα ελληνικά φεστιβάλ έχουν ανακοινώσει τις συνθέσεις τους, ο καθένας με τη φιλοσοφία του, το μπάτζετ του, τον χώρο του, το κοινό του και τις (προ)βλέψεις του. Και τώρα που οι ημερομηνίες είναι γνωστές, οι τιμές ανακοινωμένες, οι περισσότερες απόψεις διατυπωμένες, οι αποφάσεις του κοινού (σχεδόν) ειλημμένες. Και τώρα, και τώρα τι ρε μάγκες;

Μπορείς να γράφεις για ώρες! Μπορείς να γίνεις ο γκρινιάρης των στρουμφ, να κατσουφιάσεις και να αρχίσεις το παραλήρημα. Μπορείς να μεταμορφωθείς σε Peter Griffin και να αμολήσεις ένα γέλιο, μία πορδή και να χαμογελάσεις λέγοντας πως είσαι ευτυχισμένος και όλα σου φαίνονται τέλεια. Μπορείς να μεταμορφωθείς σε πανελίστα και να κάνεις καλόπιστη κριτική. Μπορείς να βαρέσεις ειρωνικά παλαμάκια και να πάρεις κίτρινη κάρτα. Μπορείς να γράφεις για το τι μπορείς να πεις για ώρες. Μπορείς να αλλάξεις παράγραφο;

Για να πάμε στο ζουμί, τα (του κιθαριστικού, ηλεκτρονικού, εναλλακτικού ήχου -όσον αφορά τουλάχιστον τη θεωρία) φεστιβάλ εξακολουθούν να είναι τα Rockwave, Ejekt, Synch. Με σειρά (όχι αλφαβητική προφανώς, ούτε ποιοτική ΠΡΟΦΑΝΩΣ αλλά) χαβαλέ.

Ήρθε και φέτος η Didi να μας δώσει ένα μεγάλο φεστιβάλ, σε έναν μεγάλο χώρο, με μεγάλη χωρητικότητα, μεγάλη απόσταση από την αθήνα, μεγάλα εισιτήρια, μεγάλη ταλαιπωρία. Μεγάλη η χάρη της! Μερικά points για περισσότερη σαφήνεια και ακρίβεια και χωρίς κριτική διάθεση. Μπεεε και πάμε.

  • Την πρώτη μέρα, 7 Ιουλίου, έχουμε Black Eyed Peas, Faithless και K.Βήτα. Απ' ότι καταλαβαίνετε, οι κιθάρες θα είναι βαριές (έως heavy) και θα ακούγονται συνέχεια και από όλα τα ονόματα. Η επιλογή φρέσκων ονομάτων φαίνεται ότι ήταν βασικός στόχος και επετεύχθη με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, το group που ηγείται της μέρας είναι μεγάλο απωθημένο του εναλλακτικού κοινού στην Ελλάδα. Ζητω! Ζήτω! Ζήτω!
  • Η δεύτερη μέρα είναι -για αρχή- τρεις μέρες μετά την πρώτη, στις 10 Ιουλίου. Αυτό είναι μια επιλογή που στοχεύει στην διευκόλυνση των -εκτός αθηνών- επισκεπτών του φεστιβάλ. Μπορεί να μην βολεύει επειδή ο χώρος του φεστιβάλ δεν είναι ότι καλύτερο για κάμπινγκ και η πόλη είναι μακριά, ενώ θα χρειαστούν τα δεκαπλάσια χρήματα αλλά θα έχουν χρόνο για να δούνε την πόλη στο ενδιάμεσο, αλλά και να ξεκουραστούν από το ασταμάτητο headbanging που υπόσχονται να προσφέρουν οι ροκ θεοί Black Eyed Peas. Το line-up είναι και πάλι φρέσκο με headliner που μας δίνει εδώ και χρόνια συνέχεια νέες μουσικές (Fatboy Slim), καλλιτέχνες που ο τελευταίος δίσκος τους δεν είναι ο χειρότερος της καριέρας τους (Dj Shadow) και άλλους που δεν έδωσαν αδιάφορα live πέρυσι (White Lies). Ο πρώτος τυπος που θα παίξει κανένα μισαωράκι χαριστικά είναι κάποιος Garcia που θα παίζει κομμάτια από κάποιους Kyuss. Μην ανησυχείτε, θα τελειώσει γρήγορα.
  • Η τρίτη μέρα είναι η αγαπημένη μου! Ξεκινάει με μια ολόφρεσκη καλλιτέχνιδα, ανερχόμενο αστέρι. Μόλις 35 χρονών με μόλις 7 χρόνια καριέρας και μόλις 2 άλμπουμ. Στη συνέχεια παίζει ο Yannis Aggelakas από το Νιου Γιορκ Σίτυ, ενώ το πρόγραμμα κλείνει με τους πρωτοεμφανιζόμενους -και στην Ελλάδα αλλά και από την Didi- Massive Attack. Στο ενδιάμεσο θα εμφανιστούν οι Ska-P και οι γυφτοτσιγγάνοι του ροκ Gogol Bordello. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρω ότι η Didi ζήτησε επίμονα την μετάθεση του τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου μερικές μέρες μετά, αλλά η Fifa είναι ως συνήθως ανένδοτη. Ζητάμε συγνώμη από τους φίλους του ποδοσφαίρου, εκείνη τη βραδιά από τις γιγαντο-οθόνες του Terravibe δεν θα μεταδίδονται στιγμές της συναυλίας αλλά ο τελικός! Θα μοιραστούν και καραμούζες για καλύτερη εξομοίωση των ήχων των γηπέδων της Νοτίου Αφρικής.
WE WILL ROCK YOU!!!!

Το εξώφυλλο που μπέρδεψε την Didi κι έκλεισε τους Β.E.P

Η συνέχεια των ελληνικών φεστιβάλ, με το EJEKT. Μετά την -απίστευτα αστεία- φάρσα περί Arcade Fire, NoFx και άλλων ωραίων, τελικά η διοργανωτές μας φέρνουν δύο μπάντες που έπαιξαν και πέρυσι στη χώρα μας, αλλά δεν πειράζει. Αξίζει να σκάσετε άλλα 50 ευρώ γιατί τώρα θα τους δείτε ΜΑΖΙ! Ανατριχιάσατε, ξέρω. Headliners θα είναι οι Faith No More και όχι οι Bad Religion επειδή το εναλλακτικότερο κοινό των FNM εξεγείρεται περισσότερο των αντίστοιχων -πιο κουλ, ας το παραδεχτούμε- των Bad Religion. Κι ας έρχονται πρώτη φορά, κι ας είναι απωθημένο ΠΟΛΛΩΝ. Οι UNKLE έβγαλαν άλμπουμ φέτος, ξέφυγαν οριστικά από τις πειραματικές διαθέσεις και συμπληρώνουν την τριάδα του πιο κουλού line up όλων των εποχών. Το φεστιβάλ δεν είναι φεστιβάλ, ονομάζεται όμως φεστιβάλ. Κανείς δεν ξέρει γιατί, μιας και διαρκεί μία μέρα κι έχει 5 μπάντες. Μην παραπονιέστε, γκρινιάρηδες στουμφ!

Μ' αυτά και μ' αυτά, πέρασε η ώρα, το κείμενο πιάνει πολύ χώρο και δεν μπορώ να ασχοληθώ τώρα με κάποιο Synch.
  1. Τι να μας πει ένα φεστιβάλ που γίνεται μέσα στην πόλη για να μπορούν και καλά να μένουν και οι επισκέπτες κάπου κοντά και οικονομικά, για να έιναι προσβάσιμο (και καλά) από μετρό και λεωφορεία.
  2. Που φέρνουν κάτι (και καλά) εναλλακτικά και ηλεκτρονικά. Μας λένε -και καλά!- ότι έχουν τα καλύτερα ελληνικά ονόματα (Lolek, Cayetano, The Boy+Felizol, Modrec, My wet Calvin).
  3. Ότι -και καλά- έχουν μεγάλα και φρέσκα ονόματα με νέα άλμπουμ (Hot Chip, Get Well Soon) ή πιο underground βρωμιές (A place to bury strangers) η κάποιον Matt Elliot και κάποιους Fuck Buttons.
  4. Και μεγάλα ονόματα τύπου Peaches και Laurent Garnier ή Jimi Tenor.
  5. Και μας λένε -και καλά- ότι θα έχει εκθέσεις και workshops και video art και ένα κάρο άλλα.
  6. Και μας λένε ότι θα αντικαταστήσουν τους Beak> (που δεν θα παίξουν για προσωπικούς λόγους) με άλλο συγκρότημα.
  7. Α! Και ότι θα έχουν φτηνότερο εισιτήριο για όσους έχουν κάρτα ανεργίας. Και καλά, ε;
EDIT: Ήρθε (και πολύ καλά έκανε) διόρθωση από φανατική αναγνώστρια που δεν επιθυμεί να ανακοινωθεί το όνομα της (που είναι Μαριλένα), λέγοντας ότι οι Bad Religion έπαιξαν ξανά στην Αθήνα το 1996 στο Rock Of Gods. Την ευχαριστώ και για την διόρθωση και για την διακριτικότητα να μου στείλει μήνυμα αντί να με κράξει δημοσίως για τις ανακρίβειες μου. Για την ιστορία, σε εκείνο το φεστιβάλ εμφανίστηκαν οι: Στέρεο Νόβα, Bocomolech, Iggy Pop, Moby, Slayer, Saxon, Jesus and mary chain, Violent Femmes, Bad Religion, Paradise Lost, Dead Moon, Blind Guardian, Rage, Nightfall. Και το φεστιβάλ ήταν και τότε τρεις μέρες, μη νομίζετε ότι τα είχε όλα αυτά σε ένα μήνα ας πούμε. Οι συγκρίσεις δικές σας.

Πι.Ες: Πολλά ωραία συμβαίνουν στη χώρα μας τελευταία. Δεν θα σχολιαστεί τίποτα από εδω, ωστόσο θέλω να δηλώσω ανατριχιασμένος σύγκορμος από όλα αυτά και ως νέος άνθρωπος να εκφρασω την βαθύτατη πίστη μου και βάσιμη ελπίδα (δάκρυα) ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Όλα αυτά στο πνεύμα του άρθρου. Δηλαδή χωρίς ειρωνεία, κυνικότητα και λοιπές κακεντρεχείς τακτικές που ακολουθούν λοιποί είρωνες, κυνικοί και κακεντρεχείς. Αυτά!


12 σχόλια:

  1. Για τα φεστιβάλ της περιφέρειας, θα τα πούμε σε λίγες μέρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά ο πρώτος ανώνυμος και γεια να έλεγε θα καταλάβαινα ποιος είναι, εσύ ποιος/α είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. meligia logia mike:
    SYNCH OR BUST!

    PS2:ego pantos(nai ,tasos pantos!)tha protimhso tous Faithless.

    thanks DOK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιο κουλό line up όλων των εποχών το ejekt?
    Πιο κουλό line up όλων των εποχών??
    Ας το Πάρουμε από την αρχή:

    Headliners είναι οι Faith No More
    Δηλαδή ο κύριος Mike Patton
    Ο οποίος πριν μερικά χρόνια έφτιαξε το side-project Peeping Tom
    Στο οποίο συμμετέχουν με την τραγουδάρα “Kill the DJ” οι Massive Attack
    Οι οποίοι στον τελευταίο δίσκο συνεργάστηκαν με τον Damon Albarn
    O οποίος πριν κάποια χρόνια έκανε τους The Good the Bad and The Queen
    Στους οποίους συμμετέχει ο Paul Simonon
    Ο οποίος ήταν παλιά στους Clash
    Στους οποίους τραγουδούσε ο Strummer
    Που το όνομά του μοιάζει με τη λέξη drummer
    Που στα ελληνικά σημαίνει τυμπανιστής(!)
    Που από τους καλύτερους τυμπανιστές στις μέρες μας είναι ο Dave Grohl
    Που πρόσφατα έφτιαξε τους Them Crooked Vultures με τον John Paul Jones και τον Josh Homme
    O οποίος έχει τους Queens of the Stone Age
    Mε τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά καιρούς ο Mark Lanegan
    O οποίος συμμετέχει σον τελευταίο δίσκο των… UNKLE!!

    Και ύστερα μου λες ότι δεν έχουν σχεση μεταξύ τους οι FNM με τους Unkle?

    Πι.Ες. οι Bad Religion κολλάνε παντού..


    Αλλα έτσι είστε όλοι οι Καναδομουσικοαναθρεμένοι. Μέσα στην Κλάψα!
    Να πάτε στο Synch με τους άλλους τους φίλους σας με τα μουστάκια και τις φράντζες και τις γκόμενες με τα γυαλιά με τους άσπρους σκελετούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαχαχαχαχαχαχα!!!!! Προσκυνώ κλαίω και δίνω ρισπέκτ και μόνο για τη σκέψη και όλο αυτό το κατεβατό που με τιμά ιδιαιτέρως και με χαροποιεί ακόμα περισσότερο! Και φυσικά χαίρομαι που δεν χρειάστηκε καν να γράψεις το όνομα σου για να καταλάβω ποιος ΚΟΠΑΝΟΣ είσαι! Λεβέντη μου! Ο συλλογισμός αυτός έπρεπε να διδάσκεται ρε, είναι επιχειρηματολογία με αρχίδια :-ΡΡ

    Nick, αναμενόμενο να προτιμήσεις τους faithless μιας και είσαι γνωστό πάρτυ άνιμαλ, και ξέρω πολύ καλά ότι θα πας και θα περάσεις σούπερ.. είναι γεγονός ότι με τα ονόματα που έχει είναι πιθανό να στηθεί ένα καλό πάρτυ.. πανηγυράκι βέβαια αλλά τι να κάνεις :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοπανάκο περιττό να σχολιάσω την αντιστοιχία Stummer-Drummer, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά, ε? ο ανώνυμος "κοπανάκος" απλά αφιέρωσε λέμε...

    Εμ, γι'αυτό επιτέλους θα πρέπει σιγά-σιγά όλοι να κάνουμε βαλιτσούλες και να βγαίνουμε και σε κανα φεστιβάλ του εξωτερικού. Μη νομίζεις ότι είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα. Είναι όσα θα έδινα για να κατέβω 2 φορές αθήνα (ενώ στο Rock Werchter που θα πάω ας πούμε, θα δω "μόνο" 60 μπάντες...)

    Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που δε θα πάω στο ejekt. Για το ...electrowave δε μιλάω καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χεχε, το χει ο κοπανάκος αυτό :-)
    Κώστα κι εγώ ετοιμάζομαι για Primavera Κώστα, 400 ευρώ αεροπορικά και διαμονή με πρωινό. Πόσα θα ήθελα για Αθήνα; Δεν νομίζω να ήταν καν λιγότερα (αν έπαιρνα αεροπλάνο)! Καλό πάντως, θα έχουμε ανταποκρίσεις και από τα δύο (personal favorites) φεστιβάλ.
    Τα λέμε αράουν-ντ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βασικά, αυτό το σχόλιο ερχόμενο από σένα μου φτιάχνει και μένα το κέφι! :-)
    Μερσί Pooka!

    ΑπάντησηΔιαγραφή