Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Gonjasufi - A sufi and a killer

Η πρώτη του ανάμνηση από τον εαυτό του να βγάζει μελωποιημένους ήχους (αλλιώς: να τραγουδά) έρχεται από όταν ήταν πιτσιρίκι. Μια -πλέον- σκονισμένη κασέτα (ναι, δεν είχε σούπερ ντούπερ high definition τότε), στην οποία απεικονίζεται να τραγουδά μια ελληνική όπερα ("a Greek opera shit" όπως το περιγράφει ο ίδιος) έχοντας τον ρόλο του Ήλιου στην παράσταση. Η μαμά του είχε φτιάξει έναν ήλιο τον οποίο και φόρεσε στο κεφάλι του (Ήλιος με περικεφαλαία) και ο ίδιος θυμάται ότι εκείνη τη βραδιά ήταν από τους καλύτερους επί σκηνής. Φευ, τότε του άρεσε περισσότερο το μπέιζμπολ! Κι έχει την ειλικρίνεια να παραδεχτεί ότι μια ταινία για το hip hop άλλαξε τα μυαλά και τα γούστα του.
Μεγάλος αλητάμπουρας στα νιάτα του, αυτό που άλλαξε τη ζωή και την ιδιοσυγκρασία του δεν είναι τα δύο του παιδιά. Όχι, ο καΐλας μας δεν ακολούθησε το κλισέ "έκανα οικογένεια". Τον άλλαξε η γιόγκα (wtf?). Το δεύτερο επάγγελμα του. Που παλιά ήταν πρώτο. Αλλά τώρα είναι δεύτερο. Όχι ότι η μουσική άργησε να τον κερδίσει. Συμμετείχε σε hip hop ομάδες από τις αρχές του '90. Απλά άργησε να του φέρει χρήμα. Είπαμε, καΐλας.
Για να έρθουμε στο παρόν (το παρελθόν μπορείς να το ξεσκονίζεις ώρα, η σκόνη όμως δεν θα φύγει ποτέ), το πρώτο του άλμπουμ ήρθε μόλις φέτος. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτο, μιλάμε για έναν από τους πιο ξεπλυμένους τύπους, για μία τζίβα που διεκδικεί όσκαρ διαμέτρου. Ωραία φιγούρα. Αυτό που δεν φαίνεται, είναι αυτό που πρέπει να ακούσετε. Παραμορφώσεις σε βαθμό κακουργήματος (that's my boy), dirty beats που αναδεικνύουν το urban παρασκήνιο του, μπάσο αλανιάρικο και όμορφο (ναι, υπάρχει όμορφο μπάσο). Και φωνητικά. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την επίδραση αυτής της φωνής. Σχεδόν σε όλο το άλμπουμ παραμορφωμένη, ωστόσο παραμένει ζεστή και διεισδυτική. Ζεστή με την αυθεντική μουσική έννοια της λέξης. Δημιουργεί συναισθήματα και δένει τέλεια με το ψηφιακό (αλλά) και αναλογικό ηχητικό περιβάλλον. Αυτό ακριβώς. Είναι η αναλογική ζεστασιά της ερμηνείας του καΐλα, με την ψηφιακή παραμόρφωση της παραγωγής. Γι' αυτόν τον λόγο είναι και τόσο διεισδυτική αλλά και ταιριαστή σαν παζλ με όλα τα υπόλοιπα.
Νομίζω τελικά ότι αν αλλάξει κανείς οποιοδήποτε στοιχείο αυτού του άλμπουμ, έχει χάσει τα πάντα. Δυσκολεύτηκα και άργησα να αγαπήσω το "A sufi and a killer" αλλά τώρα δεν μπορώ να ξεκολλήσω. Η αξία του είναι πέρα από βαθμούς κριτικής. Και -τι ωραία σύμπτωση- καταλύει την έννοια της κατηγοριοποίησης και γι' αυτό έχει αγαπηθεί από τόσο ετερόκλητα ακροατήρια. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε. Μέχρι να σας αρέσει. Δεν γίνεται να υπάρχει άλλη κατάληξη (αυτές οι υπερβολές και ακρότητες θα με φάνε).
Για επίλογο, λίγη μπαμπινιωτοκατάσταση και δύο βίντεο.

Gonjasufi= Gonja + Sufi
Gonja= Παραλλαγή της σανσκριτικής λέξης για την κάνναβη. Επίσης, βασίλειο στην Βόρεια Γκάνα.
Sufi= Μέλος μυστικής μουσουλμανικής σέκτας που έχει σκοπό "to remove the false self, and discover the god within".




9 σχόλια:

  1. εγω παλι με την πρωτη που τον ακουσα τον ερωτευτηκα, παρολο που δεν τα παω καλα ουτε με τα gonja ουτε με τους sufi. Αλλα η μουσικη του ειναι αυτο που λες, ζεστη κ διεισδυτικη, σαν να καθεσι βραδυα καλοκαιριου εξω απο το αγαπημενο σου μπαρακι, να πινεις coronες και να κουνιεσαι πανω κατω =)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάμαι, τα λεγε η πούκα αλλά ποιος άκουγε :-Ρ
    Δεν τα πάω καλά με τούτους τους ήχους, αργώ να τους καταλάβω.. αλλά αυτό.. πως να ξεφύγεις;;
    Ναι ναι ναι, καλοκαίρι και gonjasufi.. ωραία θα 'ναι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. to prwto video-asma einai bareto ta mala...to deytero einai sympathitikouli me ta plhktrakia tou...

    p.s. h pooka psaxnei aformes gia na mpekrouliasei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μα γιατί βαρετό ανώνυμε;;!! σίγουρα όχι η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ (τον προτιμώ όταν δεν φωνάζει τόσο), αλλά βαρετό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο ανώνυμος να κάτσει φρόνιμα, γιατί η πούκα θα τον κυνηγήσει με το κρασί-της-παρέας που μόλις κατέβασε αλεξανδράτου style. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αχαχαχαχαχαχαχα
    τραμ-πούκα!!!! χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο πιο συγκλονιστικός δίσκος των τελευταίων ετών.
    http://artoftraveller.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή